برای فروش تلفنی موفق چه تکنیک ها و نکاتی را باید رعایت کرد؟ (بخش دوم)، در این مطلب با سایر تکنیک های فروش تلفنی آشنا خواهید شد.
درباره محصولات یا خدماتتان پژوهش کنید
تلاش کنید که هر چه بیشتر محصولات یا خدمات خود را بشناسید. شما باید بتوانید شفاف و تاثیرگذار درباره آنها صحبت کنید. همه مزایا و ویژگیها را یادداشت کنید تا همیشه در دسترستان باشند. در هنگام تماس با هر فرصت فروش اطلاعاتی که به درد او میخورد را از میان یادداشتهایتان انتخاب کرده و به او ارائه کنید. درباره نحوه خدمت رسانی بهتر به مشتریانتان تحقیق کنید و راه نفوذ در آنها را پیدا کنید.
درباره آنها صحبت کنید، نه خودتان
یکی از مهمترین نکات در هنگام بازاریابی تلفنی این است که درباره خودتان کمتر حرف بزنید و بیشتر در مورد مشتری صحبت کنید. زیاد صحبت کردن پیرامون خودتان به شما آسیب میزند، کیفیت مکالمه را پایین میآورد و باعث از دست رفتن سرنخها میشود. یادتان باشد که این مکالمه درباره شما نیست!!! وقتی که با مشتریان صحبت میکنید فضای مکالمه را از صحبت درباره خودتان دور نگه دارید و به جای آن در مورد اینکه محصول شما چگونه به فرصتهای فروش و فرآیندهای آنها کمک میکند صحبت کنید.
پیگیری کنید و تا پایان همراهشان باشید
بین خودتان و فرصتهای فروش فضای اعتماد ایجاد کنید. این کار را از طریق ایجاد یک رابطه مناسب در فرآیند فروش انجام دهید. معمولا این اتفاق بین تماسهای ششم تا دوازدهم رخ میدهد و باعث میشود که یک فرصت فروش به مشتری تبدیل شود. برای خود برنامه داشته باشید و از پیامهای برنامهریزی شده مناسب برای حفظ ارتباط با آنها استفاده کنید. این کار باعث میشود که آنها بفهمند برای شما مهم هستند. فراموش نکنید حتما سیستمی برای پیگیری فرصتهای فروش داشته باشید. بهترین سیستم برای برنامهریزی معاملات و فرصتهای فروش، نرمافزار CRM است.
همیشه در حال یادگیری باشید
به عنوان یک بازاریاب تلفنی، شما باید اتفاقات مهم را به مدیر فروشتان اطلاع دهید و او را در جریان روند مذاکره با فرصتهای فروش بگذارید. توصیه های او را بشنوید و پیشنهاداتش را اجرا کنید تا به موفقیت دست پیدا کنید. به عبارت دیگر سعی کنید همواره در حال یادگیری باشید.
به خاطر داشته باشید که یک دانش آموز تنبل هرگز به موفقیت نمیرسد. از همه فرصتها برای جمعآوری اطلاعات و کسب موفقیت بیشتر در بازاریابی تلفنی استفاده کنید.
خودتان را تغییر دهید
شما نمیتوانید کاری را بدون علاقه انجام دهید. بیعلاقه بودن به اعتبار شما و شرکتتان صدمه میزند. علاقهمندیهای شغلی خود را پیدا کرده و سعی کنید هر روز خود را تغییر دهید. شما میتوانید متفاوت باشید. فقط باید به خودتان برای رفتن به قدم بعدی انگیزه بدهید.